I N G Y E N E S • • • H Á Z H O Z S Z Á L L Í T Á S • • • BELFÖLDÖN

Nemet Gasztroirodalmi Verseny

Bezzegh Éva 12 hónap című ’saláta-enciklopédiájájának’ német adaptációja, a ’Nur Salat.’, rangos gasztroirodalmi díjat nyert Németországban. 

2017. november 15-én ismerhette meg a magyar közönség Bezzegh Éva ’12 hónap – Saláták egész évre’ című, szezonális salátákat bemutató ’coffee table’ receptkönyvét (Artbeet kiadó). Az azóta sikert sikerre halmozó kötet aktuálisan egy újabb szakmai elismeréssel, egy német díjjal gyarapodott: ezúttal a Gastronomische Akademie Deutschlands e.V. (Német Gasztronómiai Akadémia) jutalmazta a kiadvány helyi adaptációját, a ’Nur Salat.’ címmel megjelent kötetet egy ezüstéremmel az általuk idén 54. alkalommal megrendezett európai gasztroirodalmi versenyen.

A Török Bognár Renáta művészi fotóival illusztrált és Laki Eszter tervezői zsenijét dicsérő, kategóriájában egyedinek és formabontónak szánt 360 oldalas kötet a pozitív hazai olvasópiaci fogadatáson túl fél évvel a megjelenés után a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenyén, az A’ Design Awards-on zsebelt be egy ezüst fokozatú minősítést grafika, illusztráció és vizuális kommunikáció dizájn kategóriában. Ezt ugyanabban az évben a Magyar Formatervezési Tanács elismerése követte: a ’12 hónap’ 25 másik pályatársával elnyerte a kiállítás jogát az aktuális Dizájnhéten, ennek nyomán a bécsi designaustria beválogatta és szintén kiállította a könyvet, mint kiemelkedő magyar dizájnt (Hungarian Design Highlight) az ’Innovative by Design’ elnevezésű kiállításán. A 2019. évben a szakákcskönyveknek járó legrangosabb elismerést, a 25 éves múltra visszatekintő Gourmand Awards az évi versenyén a legjobb nemzetközi könyvnek járó aranyérmet hozta el a ’12 hónap’ a többezres mezőnyben egyedüli magyar díjazottként. Mindezek fejében a kötetet a szervezet által Párizsban megrendezett jubileumi könyvvásáron az elmúlt 25 év díjazottjainak legjobb magyar kiadványaként állították ki.

A menetelés a nemzetközi piacon folytatódott: első külhoni liszenszként 2019. szeptemberében a 150 éves múltú müncheni Callwey kiadó gondozásában ’Nur Salat.’ címen került a német ajkú olvasóközönség elé a kötet német adaptációja azonos tartalommal, jónéhány, Néma Júlia csodálatos kerámiáit is felvonultató, megújult fotóval és egy kissé átfazonírozott borítóval Németországban, Ausztriában és Svájcban. A könyv azonnali népszerűségét mutatja, hogy 9 hónappal a megjelenés után a Callwey újranyomta a kiadványt, mert a vérzivataros gazdasági környezet ellenére is elkapkodták annak minden példányát, így 2020 nyáron már a 2. kiadással léphetett piacra a német partnerkiadó.

Ugyanebben az évben a Gastronomische Akademie Deutschlands, azaz a Német Gasztronómiai Akadémia ítélt oda egy ezüstérmet a ’Nur Salat.’-nak az általuk idén, sorban 54. alkalommal meghirdetett Literarischer Wettbewerb-en, Európa előző évben megjelent, nyomtatott gasztrokiadványait versenyeztető megmérettetésen. A díj odaítélésének szakmai szempontjai a tényszerű, hiteles tartalom, az áttekinthető struktúra, a jól kontúrozott kifejezésmód és precíz nyelvezet, az esztétikus dizájn, valamint a kifogástalan képanyag és illusztráció voltak, ami szempontok mentén a ’Nur Salat.’ sikeresen helytállt. Az az évi mezőnyben összesen 12 arany- és 47 ezüstérmet ítéltek oda 6 kategóriában. A ’Nur Salat.’ adott alapanyagok, ízek, illetve ételtípus köré rendezett tematikájú könyvek kategóriájában hozott el díjat.

A szervezet és a díj:

Az 1959-ben megalakult, frankfurti bázisú Gastronomische Akademie Deutschlands e.V. (Német Gasztronómiai Akadémia) egy gasztronómiai és vonatkozó iparági szakemberekből álló független, non-profit szakmai szervezet, aminek a célja, hogy támogassa a konyhaművészet kultúráját, sokszínűségét, hagyományait, az e téren megvalósuló edukációt. A szervezet 1960 óta tart gasztroirodalmi művek számára versenyeket a legkülönfélébb kategóriákban, 1970 óta éves szinten. Mára vagy 50 európai kiadó nevez nagyjából 4,500 alkotást az iparág ezen egyik legrangosabb versenyébe minden évben. A GAD törekvése a díjjal, hogy emelje a könyvpiac színvonalát és serkentse az egészésges iparági versenyt az olvasó igényekre szabva. A díj, aminek fokozatai az arany toll, az arany- és az ezüstérem, egyben hiteles útmutatást kínál az olvasónak, segít a bőséges gasztroirodalomi kínálatban eligazodni, a minőséget megtalálni.