12 - Tizenkét hónap

Saláták egész évre

A könyv

Egy különlegesen szép képi világú, nagy formátumú receptkönyvvel debütál az Artbeet Kiadó 2017 novemberében, Tizenkét hónap címmel. A könyv témája a saláta. Miért éppen saláta? Mert gyors, mert egyszerű, mert tápláló, mert esztétikus – így minden mai étkezési igényt kielégít. Esetenként még főzni sem kell tudni hozzá, ráadásul a salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát, ezáltal a legnagyobb változatosságot ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb műfaj, ha... Ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat. E téren szolgál inspirációként a kötet, ami egy teljes éven át, havi 8 recepten keresztül kalauzolja végig az olvasót a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre alapuló ételek világában. A nyers vagy épp sült, skandináv, mediterrán, közel-, netán távol-keleti zöldség-, gyümölcs-, hal-, hús- vagy akár gabonasaláták néhol ismerős, máshol meghökkentő íztársításokban kerülnek bemutatásra, mindez az első kötetes szerző, Bezzegh Éva kivételesen könnyed, laza hangvételű, egyben közérthető tolmácsolásában. A könyv egyszerre szól a fiatal és középkorú, főzni szerető és tudó, világlátott városi nőkhöz és férfiakhoz, a klasszikus sütés-főzés iránt nem feltétlen, de a könnyű ételekre és változatos ízekre fogékony gasztrohipszterekhez, kezdőkhöz és haladókhoz, illetve azokhoz, akik számára az esztétika, a különleges könyvélmény egyaránt meghatározó.

Receptlista>>

 

 

Az alkotók

A könyv egyedisége, hogy majd’ egy éven át készült, nyomon követve, hogyan változik a táj, a természet, és miként tükröződhet ez a tányérjainkon. A projektre a szerzőnek olyan alkotógárdát sikerült összeterelni, akiknek a lelkesedése, tehetsége és szakmai hozzáértése komoly magaslatokba emelte a hosszú hónapokon át tartó munkát, hogy mindez egy kivételesen szép kötetben teljesedhessen ki.

A szerző: Bezzegh Éva, eredendően közgazdász, médiaszakember, kétgyermekes édesanya, 2010. óta vezet saját gasztroblogot egyszerű, egészséges, ínyenc ételek témakörében. A könyv az elmúlt évek munkásságának mérföldköve, amit várhatóan több kiadvány is követ majd különböző tematikákban. Az aktuális témaválasztást az író a szezonális, friss, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, egészséges ételek iránti rajongása, a hazai és külföldi gasztronómiai kalandozásai nyomán formálódó kulináris világa ihlette.

A fotós: Török-Bognár Renáta autodidakta fotós. Bár gasztrobloggerként vált ismertté, mára a munkái zömét esküvői és jegyesfotózások teszik ki. Egyedi, letisztult képi világ jellemző rá, ami a szerző könyvének elképzelt arculatába tökéletesen illeszkedik. Az évek óta tartó ismeretségük során több ízben felmerült gondolatot, hogy együtt készítsenek egy különleges szakácskönyvet, a szerző felkérése nyomán most valóra váltották.

A grafikus: Laki Esztert ma az egyik legtehetségesebb fiatal magyar tervezőként tartják számon. Keze nyomát számos ismert gasztronómiai kapcsolódású vállalkozás arculata viseli, emellett mára három könyvet is jegyez, többek között a mind szakmai, mind olvasói berkekben nagy sikert aratott, limitált példányban megjelent saját Menü és Menü2 köteteket. Eszter könyvek iránti elkötelezett szeretete és az alkotókkal közös látásmódja hívta életre a koprodukciót, amelyben saját szavaival élve boldogan vállalt szerepet.

A keramikus: Ruzicska Tünde ismert és elismert fiatal keramikus művész. Neve mára összefonódott a kortárs gasztronómia fine dining vonalával, egyedi kézműves alkotásaival gyakran találkozhatunk hazánk legnevesebb éttermeiben. Tünde a könyv látványvilágához azzal járult hozzá, hogy tehetsége és tudása legjavát adva megálmodta a receptekhez funkcióban és látványban tökéletesen illő kerámiákat, melyek közül néhány a webshopban is rendelhető lesz.

KERÁMIÁK>>

 

Támogatók